Altının Tarafı Yine Karışık: Borsada Altın Sertifikasında Sert Hareket, Merkez Bankası Altınında Değişim
Doların ardından altının altında da ülkede farklı durumlar gözleniyor. Dolar için Kapalıçarşı’da yaşananları izlerken Borsa’da yeni bir kırılma görüldü. Merkez Bankası altını iktisatçıların gündeminden düşmüyor.
Geçtiğimiz haftalarda dolar/TL’nin serbest piyasaya açılması ve resmi kurun ardından rezervler sorgulanırken, Kasım 2022’de Borsa’da işlem görmeye başlayan Darphane Altın Sertifikası’ndaki hareketler dikkat çekti. Merkez Bankası’nın altın varlıklarının erimesi ve Kapalıçarşı’da görülen talep.
Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerden yaptığı altın satışı 3 Mart’tan itibaren 7 haftalık dönemde 75,7 ton azalarak 768,3 tona geriledi. Sadece son bir haftada brüt altın rezervlerindeki düşüş 28,1 ton oldu.
Piyasa temsilcilerinin açıklamalarına göre, yurt içi talep TCMB altını karşılayınca TCMB, dolara olan talebi artırmamak için yetkili kuruluş başına günlük 50 kilogram limit belirleyerek TL üzerinden satış yaptı.
Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, yukarıdaki grafikte de yer alan @e507 grafiğini kullanarak olayı anlatıyor.
Hakan Kara, rezervlerin paraya çevrildiğini belirtiyor.
Bunun alışılmadık bir süreç olmadığını vurgulayan Kara, sıra dışı olanın bu duruma yer hazırlamak olduğunu söylüyor.
Hakan Kara’ya yapılan yorumlar arasında seçim sonrası için yapılan hamleler dikkat çekiyor.
Şiirler bile yazılır.
Yine konu dolar/TL ile alakalı.
Gazeteci Barış Soydan da dolar/TL için yorum yapıyor.
Eski Merkez Bankası Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan da rezerv konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
İris Cibre ise altın satışının dolar/TL üzerinde bir etkisinin olmadığını belirtiyor.
Son olarak altın sertifikası, işlem hacmi ve günlerce yükselişiyle açılış rekorunu kırarken, son iki günde yaklaşık yüzde 1,5 civarında değer kaybetmesine rağmen, gün içindeki tepe-dip farklarında yaklaşık yüzde 7’lik bir fark görüldü.
akcakale-ajans.com.tr