Çin’de PMI’daki toparlanma emtia talebinde potansiyel artışa işaret ediyor
Çin’in kilit imalat endeksi olan resmi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) altı ay sonra ilk kez pozitif bir seviyeye yükselerek emtia talebinde potansiyel bir artışa işaret etti. Şubat ayında 49,1 olan PMI Mart ayında 50,8’e yükselerek sektördeki büyümeye işaret etti ve Mart 2023’ten bu yana en yüksek noktaya ulaştı.
Bu veri, 31 Mart’ta açıklanan medyan tahmin olan 49,9’u aşarak Çin ekonomisine yönelik daha iyimser bir görüşün oluşmasına katkıda bulundu.
Çin ekonomisi için hayati önem taşıyan imalat sanayi, bakır ve çelik gibi metallerin yanı sıra üretim için gereken enerjinin de önemli bir tüketicisidir. Olumlu PMI rakamları, zorlu bir 2023’ün ardından Çin’in ekonomik performansının iyileşmekte olduğunu gösteren diğer son verilere katılıyor.
Ocak-Şubat dönemine ait perakende satışlar ve fabrika üretimi sırasıyla %5,5 ve %7,0’lık artışlarla beklentileri aştı. Ayrıca, yılın ilk iki ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %7,1 oranında artmıştır.
Yine de Çin’deki emlak sektörü zorlanmaya devam ediyor; Ocak-Şubat döneminde yüzölçümüne göre satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,5 düşerken, bu düşüş Aralık ayında görülen %23,0’lük düşüşe kıyasla hafif bir iyileşme anlamına geliyor. Bu zorluklara rağmen, Çin’in genel ekonomik görünümü daha olumlu görünüyor ve teşvik önlemlerinin bu ivmeyi desteklemesi bekleniyor.
Bu ekonomik toparlanmanın emtia ithalatına yansıması ise daha az kesin. İlk göstergeler, başlıca emtia ithalatının ekonomik toparlanma beklentisiyle artmış olabileceğine işaret ediyor.
Örneğin Çin’in demir cevheri ithalatı yılın ilk iki ayında %8,1 oranında artarak 209,45 milyon ton olmuştur. LSEG’in 97,8 milyon ton ve emtia analisti Kpler’in 107,1 milyon tonluk daha iyimser demir cevheri giriş tahminleriyle Mart ayı da bu eğilimi sürdürdü.
Kpler ayrıca deniz yoluyla termal kömür ithalatının 29,67 milyon ton ile son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşacağını ve geçen yılın Mart ayındaki 28,62 milyon tonu aşacağını öngörüyor. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatının da artması bekleniyor; Kpler’in tahmini 6,62 milyon ton ile Şubat ayındaki 5,79 milyon tondan ve Mart 2023’teki 5,43 milyon tondan daha yüksek.
LSEG Oil Research tarafından ham petrol ithalatının Mart ayında günlük 11,74 milyon varile ulaştığı tahmin edilirken, bu rakam Şubat ayındaki 11,21 milyon varilden ve Ekim ayından bu yana görülen en yüksek seviyeden daha yüksek.
Fiyat dalgalanmaları muhtemelen bu ithalat eğilimlerini etkilemiştir. Örneğin demir cevheri fiyatları düşmüş, Singapur Borsası kontratı 3 Ocak’ta 2024 yılının en yüksek seviyesi olan ton başına 143,60 dolardan 1 Nisan’da 101,99 dolara gerilemiştir.
Endonezya termal kömürünün fiyatı da Ekim ayından bu yana düşüş eğiliminde ve 28 Mart’tan önceki hafta 55,70 dolardan kapandı. Mart ayı için ham petrol yükleri muhtemelen Brent vadeli işlemlerinin son altı ayın en düşük seviyesine indiği Aralık ayında temin edildi.
O zamandan bu yana Brent toparlandı ve OPEC+ üretim kesintileri ve Orta Doğu gerilimleri nedeniyle geçtiğimiz günlerde varil başına 88,92 dolardan kapandı. Kuzey Asya teslimatı için spot LNG fiyatları 1 Mart’taki 8,30 $’lık düşük seviyeden geçen hafta mmBtu başına 9,50 $’a yükseldi.
Çin’in ekonomik canlanması emtia ithalatının artmasına yol açabilir, ancak bu etki emtiaya ve fiyat eğilimlerine bağlı olarak değişebilir. Demir cevheri ve termal kömür gibi yumuşak emtialar, fiyatların yükseldiği ham petrol gibi emtialara kıyasla daha güçlü bir talep görebilir.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.