İş

Cobot’lar otomotiv üretiminde esneklik sağlar, verimliliği artırır

Otomotiv üretiminde artan personel maliyetleri ve işgücü sıkıntısına çözüm otomasyon olurken, cobot’lar da iş süreçlerine hızla entegre oluyor. Universal Robots işbirlikçi robotları, esnek üretim olanakları, dar alanlarda çalışabilmeleri, hızlı yatırım geri dönüşleri ve kesintisiz performansları nedeniyle otomotiv üretiminde giderek daha fazla tercih edilmektedir.

Robot teknolojisine ilgi hem dünyada hem de Türkiye’de her geçen gün artıyor. Pek çok şube, artan personel maliyetleri ve işgücü sıkıntısı nedeniyle hızla otomasyonu iş süreçlerine dahil ediyor. Bu sorunlardan etkilenen otomotiv branşına robot teknolojisi hakim. Universal Robots’un işbirliğine dayalı cobot’ları, otomotiv üretim hattına esneklik ve güvenlik katar. Farklı taşıma kapasitelerine sahip cobot’lar montaj limitinde üretim süresini azaltarak avantaj sağlamaktadır. Hafif olan cobot’lar yerden tasarruf sağlar ve üretim sistemini değiştirmeden birden fazla üretim sınırına kolayca yeniden konumlandırılabilir.

“Küçük ayak izi, benzersiz hareket kontrol yeteneği sunuyoruz”

Yeni nesil UR20 ve diğer cobot serileri ile otomotiv segmentindeki zorlukları desteklediklerini belirten, Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök “UR20, şimdiye kadar ürettiğimiz en yenilikçi cobot ve robotik dalındaki 17 yıllık teknik deneyimimizin en son evrimidir. Uzman mühendislerimiz, uzun zamandır beğendiğimiz sezgisel kullanıcı arayüzünü aynı tutarken, kolu tamamen yeniden tasarladılar. UR20, daha hızlı çevrim sürelerinden daha ağır yükleri taşıyabilmeye ve daha az yer kaplayarak daha uzağa ulaşmaya kadar değişen değerli avantajlara sahiptir. Ayrıca, gelişmiş yazılım iyileştirmelerini bünyemize katarak kullanıcılara benzersiz hareket kontrolü yeteneği sunuyoruz. Bu model, müşteriler için uçtan uca otomasyonu gerçeğe dönüştürerek yeni nesil görevler için yeni cobot otomasyonunu kullanmalarına olanak tanır. Ayrıca taşıma kapasitesi ve erişim yarıçapı sayesinde artık farklı uygulamalarda kullanılabiliyor.”

“Esnek üretim imkanı ve enerji tasarrufu sağlıyor”

Tüm eksenlerde 360 ​​derece hareket kabiliyetine sahip olan ve risk değerlendirmesine bağlı olarak muhafaza kafesi olmadan da kullanılabilen cobot’ların güç tasarruflarıyla da öne çıktığını vurgulayan Prof. Kansız Gökyüzü “Cobot’lar, çok büyük ağırlıklara ve boyutlara sahip olan ve bu nedenle yere sabitlenen ve her zaman yerde sabit bir konumda kullanılan geleneksel endüstriyel robotlardan daha kompakt, hafif ve esnektir. Otomotiv sektöründe; Kaynak, yapıştırma-sürme-macun, vidalama, perçin, montaj, kalite kontrol, nakliye, modül besleme, çapak alma-parlatma, zımparalama, spay uygulamaları ile tüm OEM, T1 ve T2 otomotiv yan sanayinde kullanımı hızla artmaktadır. Tüm bu uygulamalar kapsamında cobotların kolayca yeniden konumlandırılabilmesi ve esnek üretimin yanı sıra güç tasarrufu gibi birçok farklı avantaj sağlamaktadır. Tüm bu açılardan cobot’lar, maliyetlerin düşürülmesinde ve güç verimliliğinin artırılmasında önemli bir rol oynuyor.”

Hızlı ve kolay kurulum için ücretsiz platform

Cobot’ların hızlı kurulumları, esnek konumlandırmaları ve işbirlikçi yapıları sayesinde herkes tarafından kolayca programlanabileceğini belirtiyor. Gökyüzü , sözlerini şöyle sürdürdü: “Universal Robots olarak işbirlikçi robot kavramını öğrenmek isteyenler için UR Akademi ile ücretsiz bir platform sunuyoruz. Bu platform ile 87 dakikada robot programcısı olmak artık çok kolay. Ayrıca uygulamalarınızı cobot ile en kolay şekilde çalıştırabilmeniz için 400’den fazla firma ile işbirliği yapıyoruz. Bunu, UR+ ekosistemindeki sertifikalı otomasyon çevresel ekipmanına ve uygulama kitlerine erişim sağlayarak yapıyoruz. Bu sistem yalnızca cobot endüstrisindeki en büyük ekosistem değil, aynı zamanda cobotları hızlı ve kolay bir şekilde kullanmanıza ve uygulamalarınızı otomatikleştirmenize yardımcı oluyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu